Förminska inte det du kan och det du är.

Air Canada Centre, hemmaarena till hockeylaget Toronto Maple Leafs och basketlaget Raptors. Just denna söndagen var det basket som stod på schemat och Raptors måste vinna idag. Stämningen är laddad och på topp bilar lottas ut, pröva lyckan och kasta basketbollen här, köp lotter, korv, öl, sushi, pizza. Ta bild med cheerleaders.

Cheerleaders ja. Glada, leende, vältränade, minimalt med kläder, maxat med styling och ständigt, ständigt glatt poserande med folk som vill vara på bild med dem. Sjukt bra PR för laget.

Innan matchen, efter nationalsången kommer de in på planen och dansar. Eller, de rör sig i takt till musiken men framförallt så åmar de sig. Det är som strippstången på vilken finlandsfärja som helst.  Richie puffar mig på axeln och frågar ”How annoyed are you right now ?”

JA MEN SÅ JÄVLA ANNOYED !!!

I halvtid kommer de in igen för att göra sin åmande, inbjudande dans, kasta slängkyssar och lämna planen. Efter dem kommer nu det som fick mig att koka över;

En lika stor grupp med ungar i tioårsåldern kommer in. I basketlinnen och jeans, och river av det fetaste jävla hiphop dansnumret jag sett. Grym koreografi, volter och hela baletten. Inget jävla vinkande med armarna och vickande på höfterna, vilket i princip var det enda cheer-brudarna gjorde. Varför kunde inte dessa vuxna kvinnor gjort samma sak ? Jag lovar att det hade fått igång publiken mer än juckdansen.

Så snälla Raptors Cheerleaders och andra luftjuckande skillade dansare där ute;

Sluta upp med koreografier riktade till heterosexuella män och deras penisar. Sluta finnas till som sexobjekt. Ni är atleter och gymnaster som håller på med en av världens mest skadedrabbade och svåraste sporter !!! Ni kan hoppa högre än basketspelarna, flyga , göra volter och lyfta era ben i positioner en annan bara kan drömma om. Jag kan fan inte ens göra en kullerbytta. Bejaka det istället för att göra er själva till fina och inbjudande sexobjekt. För det är precis vad som händer här. Objektifiering.

Cheerleaders ska peppa laget och få igång publiken, ja visst. Men nog fan har jag haft publikvärmare på konserter och matcher som gjort ett sjuk bra jobb utan att sexualisera. Som dragit skämt eller gjort vad fan som helst utan att simulera sex.

Dra av en cool koreografi och visa era hur grymma ni är på att dansa istället för att upprepa 4 snarlika sexy-danser nästa match.

Men then again. Sex säljer. Genusnormer säljer. Nästa match går jag nog och pissar eller köper öl när det är dags för cheerdans.

Annonser

En reaktion på ”Förminska inte det du kan och det du är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s